lördag 31 december 2011

Gott Nytt 2012

♥ Önskar dig min älskling ett Gott Nytt År 2012 där du nu befinner dig ♥ 
Älskar dig puss & kram

måndag 26 december 2011

God Jul 2011

Dagen innan julafton var jag hos dig en stund och tände ett ljus samt gav dig en chokladtomte och önskade ......
GOD JUL min älskade son, du saknades varje sekund även denna jul, puss & kram.

tisdag 20 december 2011

Ljuvligt juligt

Önskade att du var här hos oss i vår vackra by som är ljuvligt julig just nu
Tänk om du kunde sitta och njuta av god julmat och varm gemenskap ..... TÄNK OM

måndag 19 december 2011

Tung dag

Känns tungt att andas utan din närvaro. Livet är som i dimma och sorgen klamrar sig fast runt mitt hjärta. Alla ord om paket önskningar till tomten känns irrelevant, när Min största önskan är att få en stund med Dig ...

Tände ett ljus för dig i Domkyrkan vid "Livets träd" och fällde en tår.





söndag 11 december 2011

Saknaden

Trodde jag var starkare nu, men hela den här veckan har varit ett enda kaos, med starka känslor av saknaden efter dig, min älskade son Tobias.

Julen är bitterljuv vacker och behaglig skön, men gör smärtsamt ont i hjärtat för oss som är ängla-föräldrar.

Har bara en enda önskning till tomten ....... att få tillbaka, eller åtminstone få nån timma ihop, med dig min älskade son.

Kortet är taget en morgon när jag väntade på min buss på väg till jobbet.
.

onsdag 30 november 2011

Blandade minnen av 2011

Lillasysters hälsningskort på din födelsedag

Sommarbild hos dig

Din födelsedag 22 år 2011-07-28

Din dag min älskade 22-åring

Höstdag på din grav

Ny lykta

Alla Helgons Helg 2011

Bitterljuvt vackert

Min älskade

Minneslunden Alla Helgon Helg 2011

torsdag 24 november 2011

Nytt om sjukdomen Sarkom

Sarkom
Författare: Docent Hans Hagberg, Onkologiska kliniken/Akademiska Sjukhuset Uppsala
Sarkom         Uppdaterad: 2011-07-11
Docent Hans Hagberg,  Onkologiska kliniken/Akademiska Sjukhuset Uppsala
Granskad av: Professor Roger Henriksson,  Onkologi, Radiumhemmet/Karolinska Sjukhuset


BAKGRUND

De elakartade tumörer som utgår från kroppens stödjevävnad kallas för sarkom. Stödjevävnad utgår från mesodermet, det mellersta av de 3 groddbladen. Mesodermet bildar vävnader såsom:

    * bindväv
    * muskler
    * kärl
    * brosk
    * ben 

Sarkom utgör en heterogen grupp av tumörer som utgår från dessa vävnader. Incidensen i Sverige är ca 400 fall/år. Sarkom kan uppkomma i alla åldrar.

Etiologin är till stor del okänd. Kända riskfaktorer är radioaktiv bestrålning (oftast terapeutisk strålbehandling) och vissa kemikalier (fenoxisyror och klorfenoler). En del sällsynta genetiska sjukdomar, t ex neurofibromatos och familjärt retinoblastom, ökar risken.

Det finns ett 50-tal olika sorters sarkom. Man kan grovt indela sarkomen i mjukdelssarkom och skelettsarkom. Skelettsarkom (20 %) är betydligt ovanligare än mjukdelssarkom. Ett speciellt mjukdelssarkom är gastrointestinalt sarkom (GIST) som beskrivs i ett separat avsnitt.

Undergrupper

Vanligaste undergrupperna av mjukdelssarkom (GIST inte medräknat):
Gastrointestinal stromacellstumör (GIST)
    * Liposarkom - utgår från fettvävnad
    * Leiomyosarkom - utgår från glatt muskulatur
    * Malignt fibröst histiocytom (MFH) - ursprung okänt
    * Synovialt sarkom - ursprung okänt
    * Malign perifer nervskidetumör - utgår från nervernas stödjevävnad
    * Fibrosarkom - utgår från bindväv

Mer ovanliga undergrupper av mjukdelssarkom är bl a:
    * Angiosarkom - utgår från kärl
    * Rabdomyosarkom - utgår från skelettmuskulatur
    * Epiteloidcellssarkom - ursprung okänt

De vanligaste undergrupperna av skelettsarkom:
    * Osteosarkom - utgår från benbildande celler (osteoblaster)
    * Ewingsarkom - ursprung okänt
    * Chondrosarkom - utgår från broskceller

Förutom ovanstående undergruppering indelas sarkomet i 4 malignitetsgrader beroende på cellstorlek, antalet celler i delning och förekomst av nekroser. Om sarkomet är beläget inuti kärl brukar det anges. Malignitetgrad 1 och 2 kallas ofta tillsammans för lågmaligna sarkom och grad 3-4 kallas för högmaligna. Vid förbehandling med cytostatika och/eller strålbehandling är graden av behandlingssvar viktig information.


KLINISK BILD

Eftersom sarkom är sällsynta och kan vara symtomfattiga under lång tid är det inte ovanligt att diagnosen fördröjas av patient eller läkare. Om sarkom uppstår djupt in i kroppen, t ex i buken, kan det bli mycket stort innan det upptäcks.

Allmänsymtom är mycket sällsynta. Det är också sällsynt att blodprover är onormala vid diagnos. Det bör betonas att de allra flesta knölar i mjukdelarna inte är sarkom utan godartade tumörer.

Sarkom skall misstänkas vid:

    * Knöl i mjukdelar som:
      - växer
      - är >5 cm
      - finns på djupet (under fascian)
      - smärtar (ovanligt, bara 20% av patienterna)

    * Symtom från skelettet som:
      - ansträngningskorrelerad smärta under flera veckor
      - svullnad och ömhet (speciellt om lokaliserat i knäet eller i överarm)


UTREDNING

Vid misstänkt sarkom är radiologisk utredning viktigast, men vävnadsprov krävs för att säkerställa diagnosen.

    * Vid misstanke om skelettsarkom kan vanlig slätröntgen påvisa tumör.
    * Vid misstanke om mjukdelssarkom krävs datortomografi (CT) eller magnetkamera (MRT).
    * Vid radiologisk misstanke om sarkom görs finnålsbiopsi (0,4-0,7 mm) eller mellannålsbiopsi (1,2 mm), helst vid enhet som senare skall operera patienten så att stickkanalen placeras så att den avlägsnas vid det kirurgiska ingreppet.
    * Vid bekräftat sarkom görs som regel radiologisk utredning med MRT av tumörområdet och CT av lungorna. Metastaser vid diagnos är sällsynt (< 10%).
    * Förutom rutindiagnostik med histopatologiska färgningar och immunhistokemi krävs ibland molekylärgenetiska undersökningar för att påvisa karakteristiska kromosomförändringar.

BEHANDLING

Kirurgi

Kirurgi är den i särklass viktigaste behandlingen. Strålbehandling och cytostatika före eller efter kan ibland underlätta och förbättra kirurgin.
De flesta sarkom är makroskopiskt välavgränsade, men kan växa mikroskopiskt infiltrativt in i omgivande vävnad. Detta innebär risk för återfall om det kirurgiska ingreppet är snävt. Fascior motstår tumörgenombrott och kan utnyttjas som tumörbarriär.

Extremitetsbevarande kirurgi eftersträvas och amputationer av armar eller ben är med modern kirurgi relativt ovanligt. Operation av sarkom bör till största delen ske på tumör-ortopedisk enhet.
 

Strålbehandling

Strålbehandling är viktigt för att undvika lokala recidiv. Vissa lokaler är svåra att stråla pga närliggande strålkänsliga organ (tex sarkom i buken). Vissa kirurgiska ingrepp innebär ingen/så liten risk för lokalrecidiv att strålbehandling inte är motiverat (t ex amputation). En enkel tumregel är att:

    * Postoperativ alt preoperativ strålbehandling rekommenderas för majoriteten av patienter med högmaligna sarkom
    * Postoperativ strålbehandling rekommenderas till utvalda patienter med lågmaligna sarkom
Strålbehandling kan ges postoperativt eller preoperativt. Ingen vet ännu vad som är bäst. Behandlingen ges 1 gång/dag 5 dagar i veckan i 5-7 veckor till en dos på 50-70 Gy. Risk finns för sena biverkningar i form av ödem och fibros. Om strålbehandling ges före kirurgi är stråldoserna lägre än vid postoperativ behandling.

Cytostatika

Cytostatika kan i vissa situationer användas både före och efter operation. Några undergrupper av sarkom är som regel känsliga för cytostatika, t ex:

    * osteosarkom
    * rabdomyosarkom
    * Ewings sarkom

Tilläggsbehandling med cytostatika innebär för dessa grupper betydligt större chanser till bot. De cytostatikaregimer som används är olika för varje undergrupp och komplicerade och redovisas inte här.
Sarkom hos barn är som regel cytostatikakänsliga oavsett histologisk undergrupp. Cytostatikakurerna vid sarkom hos barn är komplicerade och redovisas inte i denna översikt.

Majoriteten av sarkom hos vuxna är relativt svårbehandlade med cytostatika, t ex liposarkom, leiomyosarkom och MFH. För dessa grupper används cytostatika framför allt vid generaliserad sjukdom, då varken kirurgi eller strålbehandling är aktuellt. Cytostatika vid generaliserad sjukdom är palliativ behandling och det är viktigt att inte biverkningar överskuggar den antitumorala effekten.

Ibland ges cytostatikabehandling före/efter kirurgi även vid dessa tumörer, men värdet av sådan behandling är omdiskuterat. Sverige används ofta cytostatika före/efter kirurgi hos patienter med riskfaktorer (kärlinväxt eller 2 av: > 8cm, infiltrativ växt, nekros).

Mest använda cytostatikaregimer för dessa diagnoser är:
    * Doxorubicin (Doxorubicin) - ges i.v. under 1 dag var 3:e vecka. Doxorubicin ensamt ges oftast till äldre patienter som inte tål mer intensiva regimer.
    * Doxorubicin och ifosfamid (Holoxan) - ges i.v. under 2-3 dagar var 3:e vecka. Doxorubicin/ifosfamid är den vanligaste cytostatikabehandlingen vid mjukdelssarkom.
    * Docetaxel (Docetaxel, Taxotere) och gemcitabin (Gemcitabin) - ges i.v. dag 1 (enbart gemcitabin) och dag 8 (gemcitabin och docetaxel) och upprepas dag 21. Denna kur har visat bäst effekt mot leiomyosarkom.
    * Trabektedin (Yondelis) - ges i.v. under 1 dag var 3:e vecka. Yondelis har bäst effekt mot liposarkom och leiomyosarkom.
    * Liposomalt doxorubicin (Caelyx) och paklitaxel (Paclitaxel) har visat god effekt mot angiosarkom.
    * Trofosfamid (Ixoten) är ett peroralt cytostatika som ges dagligen. Trofosfamid är licenspreparat.

Behandling vid återfall

Återfall innebär att prognosen försämras avsevärt. Oftast är behandlingen då palliativ, men i vissa situationer kan ytterligare behandling ge chans till bot:

    * Lokalrecidiv kan behandlas med rekirurgi och eventuellt strålbehandling.
    * Enstaka lungmetastaser kan opereras. Kurativt hos 20-30% av patienterna.

I den palliativa behandlingen ingår cytostatikabehandlingar enligt tidigare beskrivning. Strålbehandling kan ges mot mindre områden vid symtom, t ex vid smärtande skelettmetastaser.


PROGNOS

Prognosen varierar mycket beroende på histologisk undergrupp, malignitetsgrad och tumörstorlek. Efter kirurgi utan påvisbar kvarvarande sjukdom är majoriteten av patienterna botade. Vid påvisade metastaser är det mycket få som botas. Risken för metastaser är störst de första tre åren efter diagnos.

Risk för metastaser vid mjukdelssarkom ökar vid:
    * Tumörstorlek > 8 cm
    * mikroskopisk tumörväxt in i kärl
    * kirurgi utan god marginal
    * nekrotiska områden i tumören

UPPFÖLJNING

Uppföljningsrutinerna varierar mycket mellan olika kliniker. Klinisk undersökning av operationsområdet och undersökning av lungorna (lungröntgen eller CT thorax) är viktigast. MRT/CT av operationsområdet utförs mer sällan, men oftast vid tecken på recidiv. Blodprover brukar inte avslöja eventuella återfall.
Vid högmaligna sarkom är det vanligt med kontroller var 3:e månad första 2-3 åren, följt av varje halvår till 5 år och slutligen årligen till minst 8 år.

Vid lågmaligna sarkom kan kontrollerna genomföras mer sällan. En vanlig modell är kontroll var 6:e månad i 3 år och därefter årligen till minst 8 år.


Referenser

Guidelines for the management of soft tissue sarcomas. Grimer et al Sarcoma 2010; 1-15.
ESMO guidelines. Casali PG et al Ann Oncol 2009;suppl 4:132-6.
Bjerkehagen B, Eriksson M, Rydholm A. Mjukdels- och skelettumörer 420-439. Onkologi Liber förlag.
www.ocsyd.se: Vårdprogram och ben- och mjukdelssarkom.
www.roc.se: Riktlinjer för sarkom Uppsala/Örebro
Adjuvant chemotherapy for localised respectable soft tissue sarcoma in
adults (Review). Cochrane database of systemic reviews 2000, Issue 4.
         
 Copyright © Internetmedicin 2011  | info@internetmedicin.se     ID:3518 

lördag 19 november 2011

Tid

Har inte så mycket tid längre över till bloggande, då jag börjat jobba och är borta från hemmet över 9h per dag. Trött som fan då jag inte jobbat varje dag sedan Tobias fick sin diagnos våren 2009 och jag gick rakt in i väggen själsligt.
...... min dåvarande nya chef på jobbet sa till mig att gå hem och ta hand om min familj, men framför allt mig själv ...... nånstans ändrade han åsikt och den 8 december 2009 fick jag ett rekommenderat brev via posten där det stod att jag var uppsagd av ekonomiska skäl med en månads uppsägningstid ..... den 28 december samma år såg jag via Platsbanken att dom sökte nya anställningar, då blev jag asförbannad.

Då jag hade nog med allt runt min sons sjukhus behandlingar var tredje vecka samt allt annat, så anlitade jag en advokat i ärendet, nån som kunde sätta dit idioten till chef som sagt upp mig fel.
Min advokat var väldigt duktig och efter ett halvår vill dåvarande företag och chef göra en förlikning, så dom slapp i massmedia och få klagomål om hur dom behandlar sina anställda som DOM skickat hem i sjukskrivning för att man har en cancersjukt barn samt själv gått in i väggen.
 .... min son dog i samma veva som jag fick svart på vitt att dom behandlat mig fel och fick en summa pengar i förlikning.

Min dotter och jag åkte till Grekland i augusti 2010 efter en jobbig sommar med min sons begravning, städa ur allt i hans nya lägenhet mm. När vi kom hem efter en välförtjänt fjortondagars semesterresa med sol och bad, låg ett brev i postlådan att dom gjort fel i utbetalningen och jag hade fått 14 000 kronor för mycket ..... pengarna var slut.
..... betalar nu av i 4 år, de pengar jag blev lovad, men som enligt dom var fel .... inte mitt fel, men det är jag som får ta smällen.

Hoppas nu på ett bra jobb, bra chef och kollegor, samt att man kan få ordning på ekonomin som gått åt helvete av allt.

Snart advent samt jul .... älskar julen som är varm, luktar gott och att man samlas med sina nära och äter gott ihop, men även sorgslig då några fattas vid samlingen av nära & kära.

Ta vara på varandra, kramas och umgås ..... julklappar är inte allt ..... ej heller att det inte lyser nystädat ......
Kram!



söndag 6 november 2011

Alla Helgonas mörker

På kyrkogården är det som ett ljushav just denna tidpunkt,
sorgligt smärtsamt underbart vackert.
Gör ont ända in i benmärgen och mina ögon tåras,
finns han här nu, ser han oss,
önskade ett tecken av att han var där,
men allt är mörkt och tyst.
Sov gott min son.
Puss!

lördag 5 november 2011

Alla Helgons dag

Plockat mossa och gjort ett gravhjärta till min älskade son idag

onsdag 2 november 2011

fredag 28 oktober 2011

Älskar

"Jag älskar dig med min vackra mammut" 
.... ekar i mina minnen av min son idag,
läser gamla mejl och ler mellan suckarna av saknad.
 

torsdag 27 oktober 2011

Ung Cancer

Ni har väl inte missat Ung Cancers filmer:
”Det är okej att känna”

”Det är okej att känna hopp”
”Det är okej att känna saknad”
Ung Cancers uppgift är att ...
Skapa mötesplatser
Ung Cancer låter unga vuxna cancerdrabbade och anhöriga träffa andra i liknande situation, både på Internet och i det verkliga livet.
Informera
Ung Cancer hjälper cancersjuka att hitta information om cancer, cancerbehandlingar och rehabilitering.
Debattera
Ung Cancer är de unga cancerdrabbades röst utåt. Ung Cancer leder debatten för att lyfta unga vuxnas vård- och rehabiliteringsfrågor till en högre nivå och ge dem bästa möjliga förutsättningar till ett bättre liv.

 

onsdag 26 oktober 2011

Random

Försöker minnas alla bra minnen ihop, såsom alla hans ord han körde med dagligen, min lilla stora son.
"Orka" var ett väl använt ord till allt möjligt.

Andra ord han körde med var;
random = typ på en höft/helt otippat
insane = galet
lame = fjantigt
chilla = ta de lungt
haxx = jätte grymt
laggar = hackar i datorn
tjoflöjt = ett ord man sätter in när man inte kommer på vad man ska säga

Vill så gärna ha han här hos mig med alla hans ord, latheter, släpiga toffelsteg, hans kroppsspråk när nåt var gottigt (han gnodde händerna mot varann och log med hela ansiktet mot mig).

Saknar till och med hans ovårdade datasvengelska .... 

Irl – In real life = I verkliga livet, i riktiga livet
Lmao – Laughing my ass off = Skrattar arslet av mig
Lol – Laughing out loud = Skrattar högt



måndag 24 oktober 2011

Kom ihåg mig

Tobias värsta farhågor den sista tiden eller närmare sagt sista timmarna på IVA, var att han var rädd att bli bortglömd OM det värsta skulle hända .... 
Han skrev frenetiskt i sitt kollegieblock, eftersom han ej kunde tala med sin trakeotomi i halsen, han ville verkligen ha en egen plats som bara var hans ... sin gravplats där alla kunde komma och snacka av sig en stund med honom.
Känner nu efter 1 år 4 månader 13 dagar att inte så många av hans nära eller kära finns där, blir livrädd att Tobias känner sig ensam eller bortglömd.
Vet att många av hans vänner snackar om honom, men jag har skurit av alla band mellan oss via Facebook så att dom unga får leva ut sina liv utan att ha mig på axeln, men ändå saknar jag alla hans vänners kommentarer och frågor till mig.

Undrar vad du gör nu, min älskade son ..... saknar dig!
Puss & Kram din Mammut

Grekland Skiathos 2001

tisdag 18 oktober 2011

Sjukdomen Ewings sarkom

När cancern utgår från kroppens stödjevävnader, till exempel skelett, brosk, bindväv eller muskler, kallas den för sarkom. Sarkom är ett gemensamt namn för elakartade tumörer (i dagligt tal cancer). Det är en jämförelsevis ovanlig tumörform. Av drygt 54 000 cancerfall i Sverige år 2009 var 381 sarkom, det vill säga mindre än en procent. 

Ewings familj av tumörer  är en grupp av cancer som påverkar ben eller närliggande mjukdelar. Cancer uppstår när celler i kroppen blir onormala och föröka sig utan kontroll eller ordning. Cellerna bildar en tillväxt av vävnad, som kallas en tumör. En tumör kan vara godartade eller elakartad cancer vilket betyder att den kan spridas till andra delar av kroppen. 

Olika former av sarkom
Det finns många olika varianter av sarkom. En enkel indelning är i mjukdelssarkom och skelettsarkom. De delas i sin tur in i flera olika undergrupper. Till kroppens mjukdelar räknas muskler, bindväv, brosk, blod- och lymfkärl samt fettväv.

Människans stödjevävnad

Människans stödjevävnad består av skelett, brosk, muskler och bindväv, som alla fungerar som ”uppbyggnadsmaterial” i kroppen

Den vanligaste formen av sarkom i skelettet kallas osteosarkom. Den utgår från skelettceller liksom den ovanligare varianten Ewings sarkom.
Ewings sarkom
kan även utvecklas i mjukdelar. Dessa tumörtyper är vanligast hos barn och unga. Kondrosarkom kallas tumörer som utgår från broskceller och uppkommer framförallt hos äldre.

Ewings sarkom är vanligare hos män och oftast presenterar i barndomen eller tidig vuxen ålder, med en topp mellan 10 och 20 år. Den kan uppstå var som helst i kroppen, men oftast i bäckenet och proximala långa rörformade ben, särskilt runt tillväxt plattorna. Det långa benet av lårbenet är de vanligaste platser, följt av skenbenet och överarmsbenet.

Skelettsarkom

Det första symtomet vid skelettsarkom (osteosarkom) är för de flesta patienter rörelse- och belastningssmärtor. Det kan också förekomma vilovärk som kan vara ihållande och ge svårigheter att sova. Patienten kan även känna en svullnad som ömmar, särskilt om tumören växer nära ett knä eller långt upp i överarmsbenet.

Även vid brosksarkom (kondrosarkom) är smärtor eller värk ofta det första symtomet. Kondrosarkom i bäckenet kan orsaka värk i ryggen och låren och därför förväxlas med ischias eller förslitning i höftleden.

Också vid Ewings sarkom är smärta ett vanligt första symtom. Om tumören har vuxit igenom skelettet, eller uppstår direkt i mjukdelarna, brukar den ge en svullnad som ömmar. Patienter med denna sarkomform kan drabbas av trötthet, feber och blodbrist.

Behandling av Ewings sarkom

Vid Ewings sarkom brukar man inleda behandlingen med att ge cytostatika så att tumören krymper. Därefter opereras tumören bort. I de flesta fall ges därefter strålbehandling, som ofta har god effekt vid denna tumörform. Efter operationen fortsätter också behandlingen med cytostatika.

Statistik

I år kommer ca 225 barn och ungdomar i USA diagnostiseras med en Ewing tumör. Ewings sarkom utgör cirka 1 till 2% av all barncancer. Den femåriga överlevnaden (andelen personer som överlever minst fem år efter det att tumören upptäcks, med undantag av dem som dör av andra sjukdomar) hos personer med Ewings sarkom är ca 70% för en lokal tumör (en tumör som inte spridit sig). Om tumören har spridit sig vid tidpunkten för diagnos, är den femåriga överlevnaden cirka 20% till 30%. 


Tobias cancerknöl satt runtom höger axel samt spridning (metastaser) i båda lungorna. Han hade Ewings sarkom men dog i lunginflammation och nån mer bakterie. Han hade 100% syresättning av respiratorn i slutet på IVA-avd.

fredag 14 oktober 2011

En dag i sänder








2006 - våren 2009 - sommaren 2009 - juni 2010 - sommaren 2011

Tänk att denna underbara kille inte finns hos oss längre .... fattar det inte.
Dagarna lunkar förbi, men du fattas varje sekund.
Kan bara inte förstå att jag aldrig mer får krama dig.
Otänkbart att Du inte finns här ..... med mig.
Älskar dig för evigt!
Puss & kram!
/Din mamma

måndag 10 oktober 2011

Fuck cancer


Vart ska man lägga all den kärlek man vill ge dig?
Kan man messa dig detta till himlen?
Vart lägger man all längtan efter dig?

Känner fortfarande din lukt.
Ser dina pillemariska ögon framför mina.
Hör dina släpiga steg i hallen.

Fuking cancer!
Why you?

torsdag 6 oktober 2011

Att känna

Känns så jäkla jobbigt när andra människor lägger sig i hur Jag ska tycka, känna eller reagera på alla olika saker som påminner mig om min son eller hur jag upplevde hans död. Jag är unik och så som jag känner eller upplever, är min känsla och min upplevelse .... inte vad Du säger att Jag ska tycka eller känna.


Till och med i en grupp på Internet, med folk som har liknande erfarenheter som mig, får jag inte vara Jag. Hatar när andra är "för-stå-sig-påare".


Jag är Jag och det tänker jag fortsätta med!


Min son är och kommer alltid vara runt mig så länge jag lever (tills jag flyger upp till han) och jag kommer nog aldrig förstå mig på den snabba hastiga avslutet, att dom på IVA-avdelningen tog ett beslut över hans och mitt huvud, att stänga av respiratorn så fort, bara 7 timmar efter djup sömn i respiratorn.


Dom, IVA personalen, gjorde sitt val klockan 09:00 fredagen den 11 juni 2010, Jag kommer aldrig förstå Varför ....



onsdag 5 oktober 2011

TV program


Har precis kollat på TV3´s program "Sanning & konsekvens - om barn som dör under graviditeten trots att de hade kunnat räddas".
Fruktansvärd tanke att man kan rädda 1/3 av nuvarande 450 döda barn per år om man tar mammorna på allvar ..... tänker på om nån av mina läkare som hävdade att det inte gick att göra mer för min 20-åriga son utan bara stänga ner respiratorn för alltid, tänk om dom hade fel ..... brukar tänka så eftersom Jag vägrade se de dom såg och ville inte att dom skulle trycka på Off-knappen men vad fan hjälpte de vad jag tyckte men tänk OM nån sa till mig via tvn "vi kanske kunde ha räddat honom" .... då hade jag blivit tokig!
Man vill ju lita på vården och alla som jobbar inom den .... men Kan man göra de!?

onsdag 14 september 2011

KOM TEBAX


♥♥♥ .... satt med min sons hand Tobias Holmén i min 2010-06-11 kl 09:00 då personalen på IVA-avd stängde av respiratorn .... där dog en del av mig för alltid ♥♥♥

.... tyvärr trodde både jag och min son att dom skulle väcka honom efter nattens djupa sömn, han somnade kl 03:00 och kl 10:00 var jag på möte om att dom ville för alltid söva ner honom, som jag vägrade, men som dom då fullbordade kl 09:00 dagen efter mötet .....

..... min sons sista meddelande via mobilen;

2010-06-10 02:53

"Somnar ni över kvällen. God natt syns imorgon. Pusd"

(felstavningar men han skrev så)

lördag 3 september 2011

Saknaden


Saknaden efter dig är ett tomrum större än universum
Vet inte vad jag ska fylla detta tomrum med
Mitt hjärta blöder och min själ skriker
KOM TILLBAKA

måndag 15 augusti 2011

All vinst till barncancerfonden

Jag, mamma Marie Johansson, ska ställa ut all min konst såsom keramik, skulptur & målningar på Konstrakan lördagen den 27 augusti kl 10-16 i Tranås, all vinst kommer gå till Tobias Holméns minnesfond på barncancerfonden - http://www.barncancerfonden.se/10379.

Kommer stå utanför affären Glasögoncity, Storgatan 37, Tranås city.

Ge ett bud, ej skambud och objektet är ditt.

Välkommen den 27/8-11 till Konstrakan och Tack för att Du hjälper oss med ett bidrag till Barncancerfonden.

/Kram Marie
(lite bilder på mina målningar finns på - http://marie-konst.blogspot.com/)

onsdag 10 augusti 2011

Ett år sen du begravdes

(Lite sent men datorn strulat .......)
För ett år sedan begravdes du min älskade son,
den 1 juli 2010.


Tiden rinner iväg,
men varje sekund är en plåga,
saknar dig mitt älskade hjärta.
Första tiden efter du lämnat mig ensam kvar,
kunde jag knappt andas.
Nu efter drygt ett år utan dig
känns livet så meningslöst och jävligt orättvist.
Förstår fortfarande inte varför just Du skulle få denna
ovanliga cancer sjukdom.
När du trodde och även alla runt dig,
att läget var bra,
så fick du nån jäkla bakterie som tog ditt liv.

VARFÖR?
VARFÖR DU?



lördag 30 juli 2011

Tobias minnes saker

Första informationslappen om att jag fött en son från Motalas BB-avd. 1989-07-28 kl 09:45.

En av många grattis hälsningskort att vi fått en son.

En av Tobias första målningar, har många samlade i en mapp.

Tobias på dagis eller kanske fritids.

En minnes trätavla som värmer en mors hjärta
"Jag älskar dig mamma"
eller Mammut som mina barn kallar mig.

Tobias student mössa från juni 2008.

Ett av hans sista ord i kollegieblocket som han skrev i på IVA-avdelningen,
då han ej kunde tala med sin trakeotomi i halsen,
"Om det här bara är en lunginflammation är det ju lätt fixat".
Det var hans dåvarande tanke, nåt annat var otänkbart, dom fixar det!

Ett par dagar senare stängde dom av hans respirator ....
den dagen kommer jag aldrig glömma, fy fan vad livet är orättvist.

ÄLSKAR DIG!

torsdag 28 juli 2011

22 år idag

Min son skulle fyllt 22 år idag, min älskling ... sjöng låten framför hans foto på byrån imorse ...

"någon fyller år idag, vem kan de va,
jaa någon fyller år idag,
vem kan de va,
Jooo Tobias fyller år idag,
hipp hipp hurra hurra,
jooo Tobias fyller år idag,
hipp hipp HURRAAA!"

... önskade att få se hans finurila blick när jag sjunger ...
han saknas ♥♥♥
... 13 månader och 18 dagar sedan han blev ängel.

lördag 11 juni 2011

Dog idag för ett år sedan

Idag är det en tung dag då min älskade son Tobias Holmén blev en ängel till himmelen. Önskade jag kunde följa med, men en vacker dag ska vi åter träffas.


Klockan 17:30 ska vi nära & kära samlas vid hans gravplats idag.

Han är det finaste jag mist i mitt liv och han saknas varje sekund.

Älskar dig min son!

tisdag 31 maj 2011

Akut inlagd för ett år sen


Idag för exakt ett år sedan blev du akut inlagd mot din vilja på Onkologen i Linköping.
Du hade haft svår hosta, andnöd, feber och dåliga värden ett tag,
men vägrade bli inlagd då du tyckte det fick vara nog, du hade ju genomgått ett års behandling,
som gått relativt bra och nu ville du vara friska krya grabben.

Allt gick väldigt fort .....

2010-05-31 inlagd akut Onkologen med andnings svårigheter och dåliga värden.
2010-06-03 överförd till IVA i respirator
2010-06-08 tog du farväl av alla dina nära & kära på IVA, aldrig hade dom haft så många människor där .... alla ville vara med dig en sista gång ... alla hoppades på det bästa ....
2010-06-10 kl 03:00 djupt nedsövd
2010-06-10 kl 10:00 stormöte med anhöriga att stänga av respiratorn
2010-06-11 kl 09:00 stängde dom av respiratorn ......

.... och där dog en del av mig för all framtid ....
Du saknas varje sekund!

måndag 23 maj 2011

Panik!


Jag börjar bli jätte vimsig och nedstämd .... förra året så här års var de absolut värsta dagarna i mitt liv .... Tobias blev sämre och jag beordra in han på Onkologen måndag den 31/5-2010 .... efter 11 dagar tog hans liv slut, fredagen den 11/6-2010 .... fy fan .....
..... kommer bli kaos på minnesdagen!

tisdag 10 maj 2011

Minnes stund

Gjort fint på byrån med bild på båda mina älsklingar, Tobias & Ida.


Känns skönt att kunna tända två ljus för dom underbaraste ungarna.

söndag 1 maj 2011

Vår i april

Många vackra blommor på din grav


Många vackra stenar med värmande ord


Gjort en plats på byrån med foto, blommor & ljus


Mina två älskade ungar!

tisdag 12 april 2011

En dikt

Hittade en tröstande dikt till mig som mamma för min älskade son Tobias. Den berör mig oerhört och värmer en moders hjärta ......


Min starka mamma

Min mamma är så stark,
det säger faktiskt alla
Men när alla andra sover om natten
har jag sett hennes tårar falla
Under sömnlösa nätter
kommer jag tassande på tå
Hon vet inte att jag är där
för att hjälpa henne att förstå

Lika ändlöst som strandens vågor
och hennes smärta,
Jag vakar över min starka mamma
som alltid bär mig i sitt hjärta

Hon bär ett leende,
ett leende hon tror döljer.
Men genom himlens dörr
ser jag tårarna som följer

Min mamma försöker att hantera döden
för att hålla mig kvar.
Men alla som känner henne vet
att det är den enda möjlighet hon har

När jag vakar över min starka mamma
genom himlens öppna dörr,
försöker jag förklara att änglar skyddar mig nu
så som hon gjorde förr

Men jag vet att det inte hjälper,
eller lättar bördorna hon bär
Vad hon än säger, hur hon än mår.
Min starka mamma har ett hjärta, för alltid fullt av sår.

@Kay Des'Ormeaux, org: "My surviving mom"
Översättning: Helen S Wirén

måndag 28 mars 2011

Dödsbädden

Sista bilden på dig i student kostymen 2010-06-11


Så stilig min älskade prins!


Tänk...

Det är snart 22 år sedan

Jag födde dig

Mitt första barn

Det var vår första

riktigt lyckliga stund

Vi blev en liten familj

Med åren fick vi uppleva

samma lycka igen

Du fick en lillasyster

Åren gick

Allt rullade på

som i de flesta familjer

Jag gav er en trygg uppväxt

Satte alltid er barn i första hand

Just om din uppväxt

Pratade du och jag om

Problem som dök upp

försökte vi lösa

Livet är ju inte lätt

alla gånger

Men kärleken

var hela tiden stark

Så den dagen du dog

dog en del av mitt hjärta

Den delen som tillhörde dig

Sorgen är kärlekens baksida

Aldrig ska jag sluta älska dig


/Din Mammut


© Gunilla Karlsson

Vår på graven

Vårstädade lite på din grav idag


Fyller 50-år på fredag men har bara en önskan ......

måndag 7 mars 2011

torsdag 17 februari 2011

Familj bild

En underbar familj bild på dig, din pappa Pelle och lillasyster Ida.